Locurile de joaca, mult mai mult decat o simpla distractie

Diverse Paintball

Ne place foarte mult vara pentru ca inseamna ca putem sa iesim in afara sa jucam! E mai cald afara, zilele sunt mai lungi, cerul straluceste … cine nu iubeste asta? Vara combina ingredientele perfecte pentru o calatorie placuta la locul de joaca!

Acum, cred ca toti suntem de acord ca locurile de joaca sunt distractive, dar oare stim cu totii cat sunt de fapt de bune pentru copii? O excursie la terenul de joaca ofera multe beneficii de dezvoltare, cum ar fi:

  1. Fizice: alpinismul, balansarea, sariturile si cursele sunt modalitati amuzante de a practica abilitatile motorii.
  2. Senzoriale: De la leagane pentru copii pana la nisip exista atat de multe experiente senzoriale la locul de joaca. Chiar si mersul pe diferite texturi, cum ar fi lemnul, cauciucul si echipamentul metalic, este o experienta senzoriala.
  3. Social: O multime de abilitati sociale se insusesc pe terenul de joaca, pentru ca copiii trebuie sa interactioneze cu colegii lor. In urma regulilor, negocierea si alte abilitati de comunicare sunt dezvoltate prin joaca.

Cand vizitati locurile de joaca, incurajati copilul sa incerce lucruri noi, sa fie creativi si sa interactioneze cu colegii. Daca nu sunteti sigur ce sa faceti, iata cateva idei pentru a va ajuta sa incepeti:

  • Scarile nu sunt doar pentru a urca. Coborand scarile este o modalitate excelenta de a practica coordonarea. Doar asigurati-va ca urmati copilul din spate pe masura ce urca sau coboara pe scari.
  • Puneti imaginatia copilului la treaba! Lasati-l pe micutul vostru sa faca toata scena. Lasati copilul sa preia conducerea si sa se concentreze in a crea o lume vazuta prin ochii lui.
  • Zidurile de alpinism pot fi re-imaginate. Nu este nevoie sa mergeti doar in sus si in jos. Daca copilul dumneavoastra incearca sa treaca dintr-o parte in alta sau sa porneasca dintr-un colt al peretelui de alpinism si sa termine in coltul diagonal opus, lasati-l. Ii puteti da o noua provocare, oferindu-i o tinta pentru a ajunge, de exemplu spune-i sa atinga manerul violet.
  • Leaganele reprezinta o modalitate excelenta de a dezvolta miscarea si echilibrul copilului. Anvelopele sunt excelente in amenajari locuri de joaca exterior daca dispuneti de putin spatiu liber in curtea casei. Incepeti sa ii dati incet, astfel incat sa aiba sansa sa se obisnuiasca cu noua miscare si sa inceapa sa isi schimbe directia singuri.
  • Accesoriile pentru locurile de joaca nu trebuie sa lipseasca. Sunt o modalitate distractiva de a dezvolta coordonarea maini – ochi si abilitatile motorii pentru cei mici. De asemenea, puteti ascunde diverse jucarii in jurul locului de joaca si sa faceti un joc de vanatoare. Cu putin imaginative puteti intreprinde tot felul de activitati distractive la care s aparticipati alaturi de copiii dumneavoastra.

Cu ce putem fi toti de acord este faptul ca locurile de joaca ofera posibilitatea de a beneficia de o multime de distractii. Exista tobogane, leagane, structuri modulare tematice, pereti de alpinism, balansoare si multe altele! Exista numeroase variante de echipamente cu care sa va formati un loc de joaca astfel incat posibilitatile sunt fara sfarsit!