Dacă unii preferă să facă sport prin mișcare alții preferă să stea în fața calculatorului ore în șir până când să reușească să își atingă performanța dorită. Nu știm încă de ce s-a ales ca sportul electronic să fie considerat sport din moment ce nu se depune foarte multă mișcare, însă există și câteva motive pentru care sporturile electronice pot fi încadrate în această categorie. În primul rând sportul electronic te solicită extrem de mult din punct de vedere mintal, mai mult decât atât dacă practici un sport electronic care implică și jocuri de genul MOBA sau SHOOTERE atunci rapiditatea în mișcare și atenția distributivă sunt principalele lucruri care caracterizează e-sports ca fiind sport electronic. Atingerea performanței maxime și participarea la evenimente reprezintă un vis împlinit pentru cei mai tineri care se joacă aceleași jocuri practicate și în campionatele de e-sports. Nu sunt foarte mulți care reușesc să obțină o astfel de performanță întrucât necesită anumite particularități pe care nu foarte mulți reușesc să le dobândească nici după foarte multe ore de stat în față calculatorului.
Printre cele mai mari organizații de e-sports se enumeră Electronic sports League(ESL), Professional Gamers League(PGL), Arena Cyber League(ACL). Atât la nivel local cât și la nivel mondial există o serie largă de competiții e-sports, multe dintre ele fiind bazate pe jocurile Counter Strike Global Offensive, League of Legends, DOTA 2, Warcraft , Fifa sau Team Fortress. Fiind încadrat în categoria sportivă, susținătorii unor astfel de echipe sportive pot realiza și pariuri fiecare tip de joc având propria lui linie de pariere. În funcție de echipa pe care crezi că o vei vedea mai departe înspre finală poți să pariezi, astfel încât competițiile de acest gen sunt susținute financiar. Nu sunt foarte mulți care știu că jocul Counter Strike a fost categorizat ca fiind sport olimpic. În anul 2008 la olimpiada de la Beijing Counter Strike a fost acceptat de către comisie ca fiind sport olimpic, același lucru întâmplându-se și în anul 2012 în Londra, Marea Britanie.
Jucătorii ce practică e-sports sunt nevoiți să petreacă foarte multe ore în fața calculatorului, tocmai de aceea au nevoie și de un regim special de odihnă cât și o dietă pe măsură să le ofere surplusul necesar de vitamine. De asemena nici exercițiile fizice nu trebuiesc neglijate întrucât corpul are nevoie de mișcare pentru a funcționa corespunzător, motiv pentru care jucătorii de e-sports trebuie să practice măcar un sport fizic pe lângă care să le asigure necesarul de mișcare.
De asemenea în astfel de competiții sportive s-au întâmplat și multe lucruri mai puțin firești. Mulți jucători de la echipe importante au jucat foarte multe ore în ultimele zile până la competiție timp în care s-au epuizat iar din acest motiv au început să aibă probleme de sănătate, unii chiar au decedat din această cauză. Sănătatea nu trebuie neglijată mai ales într-un astfel de sport care nu implică foarte multă mișcare, creierul este cel mai implicat însă acest lucru nu ii ajută pe cei ce performează în jocurile e-sports să aibă o stare prea bună de sănătate.